تاریخچه بازار تجریش
قدمت بازار تجریش، ۷۰ سال تخمین زده شده است؛ هرچند کسبه قدیمی آن میگویند این بازار قدمتی بالغ بر ۱۵۰ سال دارد. با این وجود، سازههایی مثل تکیه معروف بازار تجریش با ۲۲۰ سال قدمت نشان میدهند که این محل بسیار قدیمیتر از آن چیزی است که گفته میشود. تاریخچه بازار تجریش ارتباط تنگانگی با نحوه رشد و توسعه محله تجریش دارد. این محله ابتدا به شکلی امروزی نبود و اکثرا از باغها و خانههای ییلاقی بزرگ و روستاها تشکیل میشد. عشایر و مردم در طول فصل بهار و تابستان از آب و هوای مطبوع این منطقه ییلاقی استفاده میکردند. در همین زمان کارگرانی از طالقان، لرستان، نایین، نطنز و... به این منطقه میآمدند تا برای امرارش معاش در باغهای آن مشغول به کار شوند که بهتدریج در تجریش ماندگار شدند. پس از اینکه پهلوی اول، دربند را برای ییلاق خود انتخاب کرد، تجریش رونق و توسعه بیشتری پیدا کرد و به همین منوال، جاده قدیم شمیران تا میدان تجریش ساخته شد و ایستگاههای اتوبوس و سواری جای چارپایان را گرفت.
با توجه به روند رو به رشد منطقه تجریش، رفتوآمد مردم تهران به این منطقه افزایش یافت و به همین دلیل برخی اهالی با زدن غرفه در حوالی تکیه تجریش، به فروش میوههای باغهای تجریش، ازگل، دارآباد، فرمانیه و... پرداختند. در این میان غرفههای کارهای تجاری نیز مشغول به فعالیت شدند که بعدها آنها را در ازای پرداخت یک تا پنج تومان در ماه اجاره میدادند. با رونق بازار تجریش، تعداد حجرهها و مشاغل این بازار افزایش یافت و از لبنیاتی تا قصابی، بقالی، پارچهفروشی، آهنگری، عطاری و قهوهخانه در این محل فعالیت میکردند. تا حدود بیش از ۵۰ سال قبل، کل بازار روباز بود و از همین رو بازار تجریش در فصول سرد سال و با بارش سنگین برف تعطیل میشد. در نتیجه کسبه بازار تصمیم به ساخت سقف چوبی برای بازار گرفتند و مغازههای خود را با تیر چوبی، خشت و گل و سقف شیروانی پوشاندند. سقفهای آهنی و یکپارچه در سال ۱۳۵۲ جایگزین سقف چوبی و حلبی شد که تا همین چند سال پیش وجود داشت و در نهایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری طی مرمت بازار، شکل و شمایل سنتی به آن داد و مغازهها را با کتیبههای کاشیکاری سنتی تزیین کرد و بازار را بهشکل امروزی درآورد.
معرفی بازار تجریش
بازار سرپوشیده تجریش از معروفترین بازارهای قدیمی تهران به شمار میرود که حتی گردش در آن لذتبخش است و گردشگران داخلی و خارجی زیادی در سفر به پایتخت، بازدید از این بازار را در برنامه خود میگنجانند؛ بهطوری که این محل برای بسیاری از آنها بهعنوان یکی از خاطرهانگیزترین جاهای تهران محسوب میشود. این بازار که در شمال تهران و در منطقه شمیرانات قرار دارد، دو محله قدیمی سرپل و تجریش را به هم متصل میکند. بازار تجریش از یک طرف به میدان تجریش و از سوی دیگر به میدان قدس و مترو تجریش منتهی میشود؛ ضمن اینکه امامزاده صالح (ع) نیزدر بخش انتهایی این بازار قرار دارد.
بازدیدکنندگان زیادی برای گردش و خرید به این بازار میآیند که با نزدیکشدن به ساعتهای پایانی روز، تحرک و هیاهو در این بازار سرپوشیده دوچندان میشود. از مهمترین ویژگیهای آن، پاکیزگی و نظافت بازار است که در هر ساعت از روز وارد آن شوید، با فضایی بسیار تمیز و دلنشین مواجه میشوید. این بازار با وجود ۴۰۰ باب مغازه، گزینههای بسیار زیادی برای خرید کالای موردنظرتان را پیش روی شما قرار میدهد. انواع کالاها از خوراکیهای تازه و خوشمزه تا ظروف مسی، خشکبار، ادویه، ترشی و... در بازار تجریش به فروش میرسد. علاوه بر این، با حضور در بازار تجریش میتوانید از امامزاده صالح (ع)، تکیه تجریش، پاساژ قائم و... نیز بازدید کنید.
ورود به بازار تجریش از جنب پایانه اتوبوسرانی و چند قدمی مترو تجریش امکانپذیر است؛ ضمن اینکه از طریق پاساژ قائم نیز امکان دسترسی به آن وجود دارد. همچنین بخشی از این بازار به امامزاده صالح راه دارد.
بازار تجریش کجاست؟
بازار تجریش در حدفاصل میدان قدس و میدان تجریش در منطقه شمیرانات تهران قرار دارد که از هر دو میدان میتوانید به این بازار وارد شوید. برای اینکه از هتل پراسیان استقلال به بازار تجریش بروید، علاوه بر خودرو شخصی میتوانید از تاکسی و اتوبوس نیز استفاده کنید و در زمان کمتر از 10 دقیقه به مقصد برسید.
این بازار در تمام ایام هفته حتی جمعهها باز است و از ساعت ۹ صبح تا ۲۲ فعالیت میکند.
بازار سنتی تجریش
بازار تجریش نهتنها محلی برای تجارت و دادوستد به حساب میآید، بلکه یک مرکز فرهنگی و اجتماعی است. در واقع، ترکیب بازار، مساجد، امامزاده، تکایا و شهرداری در یک محله، درست به ارگ در شهرهای اسلامی شباهت دارد. این بازار بعد از مرمت و بازسازی، جلوه بسیار زیباتری پیدا کرده بهطوری که نمونه کوچکتری از بازار بزرگ تهران را در ذهن تداعی میکن و کاشیکاریهای سردر مغازهها، رنگوبوی معماری سنتی ایرانی را به این بازار بخشیده است. علاوه بر بخش دالانمانند و مسقف بازار، بخش خارجی آن به سمت ورودی پایانه اتوبوسرانی است که جنبوجوش خاصی دارد و اگر تابستان باشد، تمشکهای خوشمزه در سینیهای بزرگ به شما چشمک میزنند.
کالاهای بازار تجریش
در بازار تجریش میتوانید اجناس متنوع و متفاوتی را پیدا کنید و بهقول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن فروخته میشود. در واقع از مغازههای ساعتفروشی و نانوایی تا طلافروشی، لوازم الکترونیکی، پارچهفروشی، عروسکهای خارجی، کتاب دعا، کیف و کفش، وسایل برقی، لباس، صنایعدستی، ادویه، آجیل و خشکبار، زیورآلات و تسبیح، ترشی، میوه وسبزیجات و… در این محل مشغول به کار هستند
مساجد مشهور بازار تجریش
سه مسجد در بازار تجریش وجود دارد که در نزدیکی تکیه تجریش قرار گرفتهاند. در روزگاران قدیم رسم بود که در نزدیکی بازارها، مدرسه و مسجد بسازند، امری که برای بازار سرپوشیده تجریش نیز اتفاق افتاد. مسجد صاحبالزمان یا مسجد خان، مسجد سیدالشهدا و مسجد اعظم این امکان را به بازدیدکنندگان بازار میدهند تا در زمان اذان برای اقامه نماز به این مسجدها بروند.
غذاخوری های بازار تجریش
چندین رستوران سنتی، کبابی، کافیشاپ و فست فود در نزدیکی بازار تجریش فعالیت میکنند که پس از گشتوگذار در بازار، انتخابهای خوبی برای رفع خستگی و گرسنگی هستند. علاوه بر این میتوانید جگر، آش، کله پاچه و حلیم نیز نوش جان کنید و در فصل زمستان نیز حتما با مغازههای فروش لبو و باقالی مواجه خواهید شد که در سرمای هوای این منطقه حسابی میچسبد. اگر هم در فصل گرم تابستان به تجریش بروید، آبمیوه و بستنی میتواند شما را حسابی سرحال بیاورد.